Praktijk Nuver

Praktijk voor psychosociale hulpverlening & rouw- en verliesbegeleiding

Rouw- en verliesbegeleiding

Het verwerken van een verlies, of dat nou van een voor jou belangrijke persoon is of van je gezondheid, je werk of een toekomstideaal gaat voor mij over kracht. Jouw eigen kracht. Je hebt zelf de kracht om dit verlies te verwerken, om weer plezier te krijgen in je leven, om je leven weer zinvol maar ook als vrolijk te beleven. Maar soms is dat een tijdje wat ingewikkelder en weet je niet meer of je die kracht nog hebt en waarin dat zit. Soms wíl je het ook even niet alleen doen, wil je je verhaal kwijt, even sparren en samen een weg zoeken in dat hernieuwde leven zodat je het op jouw moment weer zelf aan wilt gaan. Daarin wil ik je ondersteunen.

In mijn praktijk begeleid ik tieners, jongeren en volwassenen die uit evenwicht blijven na verlies en daardoor in hun dagelijks leven belemmerd worden. Er zijn vele vormen van verlies die een rouwproces teweegbrengen en de nodige aandacht verdienen. Bij rouw wordt veelal het eerste gedacht aan het verdriet na verlies van een naaste. Rouw kan echter ook optreden na verlies van gezondheid, werk, na een scheiding of een ander persoonlijk groot verlies. 

Soms is verdriet na verlies heftig en heeft het invloed op belangrijke aspecten van het leven zoals je werk en sociale contacten. Soms uit verdriet zich in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spanningsklachten waardoor je niet goed meer weet hoe je je eigen kracht terug kunt vinden. Je weet dat verlies bij het leven hoort maar als het je overkomt weet je soms niet goed hoe hiermee om te gaan. 

Een rouwproces is heel persoonlijk. Hoe dat verloopt hangt af van of je het verlies zag aankomen en je er dus al op was voorbereid. Het hangt af van je leeftijd, van hoe stabiel en sterk je zelf bent. Soms is het een stapeling van verlieservaringen. In elk geval moet je met het verlies leren omgaan. Als het je niet meer lukt om het natuurlijke proces van rouw aan te gaan kan ik je daarbij helpen.

Iedereen gaat anders om met het verdriet en de pijn die voort kunnen komen uit de veranderde situatie. Soms voelen mensen zich hierin erg alleen. Bij Praktijk Nuver gaan we er samen mee aan de slag.