Praktijk Nuver

Praktijk voor psychosociale hulpverlening


Artikelen, filmpjes, podcasts, boeken en andere waardevolle informatie


Documentaire 'Ik rouw van jou"

Nellie Benner is 28 jaar, als haar moeder plotseling overlijdt. Terwijl verdriet met volle kract haar leven in dendert lijkt het alsof iedereen van haar verwacht dat ze weet hoe ze moet rouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, rouwen?


Podcast "Ik mis je" met Manu Keirse

In de podcast "Ik mis je", luister je naar intieme gesprekken over rouw, verdriet en troost met rouwdeskundige Manu Keirse. In vier afleveringen vertellen Angela, Joachim, Laura en Lies in gesprek met Manu hoe zij omgaan met verlies en gemis in hun leven. Met muziek van Barth.


Artikel in VN. Over het belang van melancholie en mijmeren,door Annemiek Leclaire

Een vrijer, minder gejaagd leven is gebaat bij drie elementen: lust, leegte en melancholie. Dat laatste heb je nodig om verdriet te kunnen verwerken. Fijn is het niet, maar pijn kunnen aanvaarden, is de brug tussen 'minder moeten' en 'meer leven'. Lees dit prachtige en geruststellende artikel hier.


Burn-Out Dossier van de Volkskrant

Hoe opgebrand ben jij? Hier vind je het Volkskrant Burn-Out dossier met heel veel bruikbare informatie en achtergronden over burn-out. "De oude Grieken hadden al last van mentale uitputting door de snelle ontwikkelingen en ook tegenwoorden komen we soms uitgeput thuis van ons werk. Wat is een burn-out eigenlijk? Wat zijn de verschijnselen? En hoe ga je ermee om in het dagelijkse leven?"


Wat gebeurt er in je hoofd bij een burn-out?

Een op de zeven (!) werkende Nederlanders wordt getroffen door een burn-out en het gebeurt ook nog eens op steeds jongere leeftijd. Wat gebeurt er in al die hoofden? Neurobioloog Brankele Frank, zelf ook ervaringen met een burn-out, legt uit. Lees het hele artikel hier.


Kun je sterker worden door een burn-out of trauma?

'Wat me niet doodt, maakt me sterker', scheef Nietzsche ooit. Kun je dan ook sterker worden door een burn-out of trauma? Ja, zegt de wetenschap van posttraumatische groei, soms kan dat. Lees het hele artikel hier.


Als een ander ziek is... maar wat zeg je?

Tien tegen één dat jij het ook moeilijk vindt om passend te reageren als je hoort dat iemand een ernstig ziekte heeft. Bellen of langsgaan? Een bloemetje of een kaartje? Maar ook: wat doe je vooral níet bij een ziekte? Het artikel lees je hier.
Websites

Kopstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Zij hebben meestal weinig tijd om stil te staan bij zichzelf. Het zijn vaak sterke en zelfstandige mensen. Toch wordt het ook hen weleens teveel.
Je vindt hier informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen.


Achter de Regenboog is er voor kinderen en jongeren bij wie iemand in het gezin is overleden. Ze organiseren weekenden met lotgenoten en geven informatie die past bij kinderen en jongeren.


Stille levens voor informatie en steun bij het overlijden van een baby.


Vlinderwebsite, voor het eenvoudig maken en bijhouden van een gedenkplek voor uw overleden kind. Je kunt er een logboek maken, filmpjes en foto's delen en zo een monument maken dat anderen kunnen lezen en bekijken.


Apps

Condole, een app waarin herinneringen, troost en aandacht na overlijden samenkomen. Door verhalen en beelden met elkaar te delen, gaat geen herinnering verloren. Herinneringen die na een overlijden extra waardevol zijn. Condole zorgt ervoor dat u deze herinneringen met elkaar kunt delen, waarbij ze een mooie plek krijgen en u ze voor altijd kunt blijven koesteren.  De Condole app zorgt voor verbinding bij verlies. Direct na overlijden maar juist ook in de periode dat de aandacht wat meer wegvalt.


 

E-mailen
Bellen
Map
Info