20.11.2019

Het Grote Zoeken

Ons brein accepteert niet zomaar dat slecht nieuws waar is. Ik liet een echo maken en bloedprikken om te kunnen vaststellen of ik cystenieren had. De radioloog werkte nauwgezet en met een pokerface. Zouden ze in het ziekenhuis ook weten dat bij een (mogelijke) patiënt alle, maar dan ook álle zintuigen op vol ontvangst staan? Gezicht scannen, ogen lezen, intonatie van de stem; deze dame had alles dermate onder controle dat de moed me in de schoenen zakte. Hoe anders verlopen onderzoeken waarbij niets aan de hand is: de ontspannen radioloog, een grapje, een knipoog. Vervolgens, na een aantal dagen, belde ik de assistente van de huisarts. Toen ze de uitslag van mijn echo erbij pakte stelde ze voor dat ik op het spreekuur zou komen. Dan weet je het wel. En toch stond het toen nog ver van me af. Ik lag er niet van wakker, ik was er nog niet van doordrongen.

Toen ik tien dagen na de echo naar de huisarts liep kon mijn brein het niet laten: misschien is er gewoon wat schade van een ontsteking van vroeger. Pas in de spreekkamer, toen zij, mijn lieve huisarts van toen, me over tafel de uitslag van de echo toeschoof en ik zwart op wit zág dat er cystes in mijn nieren zaten was het waar.

Vanaf dat het waar is begint Het Grote Zoeken.
De onveiligheid die een ernstige ziekte met zich meebrengt vraagt om nieuwe veiligheid. Hoe ernstig is dit? Is er medicatie? Kan ik genezen? Wat gaat er gebeuren? Is het lot van mijn moeder ook mijn lot? Zo waren er tientallen vragen die schreeuwden om een antwoord. Ik begon te lezen, voornamelijk via internet, hier en daar een folder, of via een vergeten encyclopedie. De zucht naar informatie gaat eigenlijk alleen hierom; de hang naar het oude leven, naar geruststelling en naar dat oude rotsvaste vertrouwen in het goed functioneren van je lichaam. Na een week of drie hield ik op met zoeken. Ik realiseerde me dat ik maar naar één internetpagina op zoek was: www.ellisenhaarcystenieren.nl en die bestaat niet. “Safari kan de server niet vinden”. Niet alleen Safari, ook ik kon het even niet vinden. Niet met mezelf en niet met mijn toekomstbeeld.

Hoewel er ineens heel veel onzeker was in mijn leven ontdekte ik ook een aantal zekerheden: mijn kinderen die de aandacht opeisten die ze verdienden; mijn man die de ene keer vergat dat ik een dag in het ziekenhuis was geweest, en de andere keer juist bloemen had gekocht en biefstuk stond te bakken ‘want daar sterk je van aan’; mijn werk waarin ik voelde dat ik daar nog gewoon zoals voorheen functioneerde, en voor gezond werd aangezien, en mijn lieve vriendinnen die altijd nét op het juiste moment het juiste appje stuurden.

In mijn brein sijpelde door dat ik vanaf die tijd twee levens zou hebben en ik wist toen nog niet dat ik er steeds beter in zou worden die levens naast elkaar te leven.

© Ellis Elzenga 2019

Admin - 08:25 @ Cystenieren, Het Brein | 7 opmerkingen

 1. bulk pens for businesses

  14.09.2022

  The pen is a fundamental composing instrument that has become basic for the contemporary world. There are many sorts accessible; the always accessible ball point pen, the roller ball point, the wellspring pen, and the felt-tip pen.

 2. Tesla Spare Parts

  20.09.2022

  I’m encouraging all humanity to follow their own reality and remain consistent with what their identity is nevertheless there may be a sure rare sorts of people who will ascend openly to share the information they have found.

 3. Estimation Immobilière Sion

  22.09.2022

  Un puissant mélange de choix privés incroyables, un climat agréable, des rivages choquants et un mode de vie remarquable se sont tous mélangés sur la Côte d’Azur pour en faire une mine d’or de portes ouvertes.

 4. skateboard shoes online Australia

  28.09.2022

  Assuming that you buy $150.00 or more delivery is free! There are additionally numerous young and grown-up skating garments accessible as well as limited yearly memberships to the most recent and most famous skateboard magazines like Thrasher and Slap.

 5. cosmetic clinic

  12.10.2022

  To be on the safe side, ask your surgeon to show you a Botox bag. The bag will be labeled “botulinum toxin A”. This is Botox FDA approved for cosmetic use. If your surgeon has Botox other than botulinum toxin A, you should refuse the injection.

 6. beagle puppies for sale near me

  17.10.2022

  Outfit yourself with bunches of treats and toys and put your pup on their lead. The lead is utilized to give you some delicate command over your pup’s developments. Subsequently in the event that you lose their consideration and they begin to meander, you can prevent them from leaving without pursuing them.

 7. dating service

  02.12.2022

  For instance, change your photograph and check whether the quantity of individuals conversing with you will really increment. Then, at that point, change different perspectives like rewording your profile and notice the outcomes.

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.