Praktijk Nuver

Praktijk voor psychosociale hulpverlening

Verlies van gezondheid heeft een belangrijke plaats in mijn leven en werk.

Sinds een aantal jaren weet ik dat ik een ernstige nierziekte heb die gevolgen heeft voor mijn leven nu maar vooral voor mijn toekomstperspectief. Daarbij komen verdriet en zorgen over de erfelijkheid. Over de psychologische aspecten van verlies van gezondheid gaat mijn blog. Ik schrijf soms over mijn eigen ervaringen en soms over anderen en hun ervaringen. 

Mijn gedrevenheid komt vanuit de ervaring, dat rouw over verlies van gezondheid universeel is, en niet afhangt van welke ernstige ziekte of aandoening je hebt. Het is belangrijk elkaar te kunnen vinden, elkaar te versterken en verder te helpen. Ik wil daar graag aan bijdragen!

Onder mijn blog vind je interessante artikelen en boeken over verlies van gezondheid.

 

 

20.11.2019

Het Grote Zoeken

Ons brein accepteert niet zomaar dat slecht nieuws waar is. Ik liet een echo maken en bloedprikken om te kunnen vaststellen of ik cystenieren had. De radioloog werkte nauwgezet en met een pokerface. Zouden ze in het ziekenhuis ook weten dat bij een (mogelijke) patiënt alle, maar dan ook álle zintuigen op vol ontvangst staan? Gezicht scannen, ogen lezen, intonatie van de stem; deze dame had alles dermate onder controle dat de moed me in de schoenen zakte. Hoe anders verlopen onderzoeken waarbij niets aan de hand is: de ontspannen radioloog, een grapje, een knipoog. Vervolgens, na een aantal dagen, belde ik de assistente van de huisarts. Toen ze de uitslag van mijn echo erbij pakte stelde ze voor dat ik op het spreekuur zou komen. Dan weet je het wel. En toch stond het toen nog ver van me af. Ik lag er niet van wakker, ik was er nog niet van doordrongen.

Toen ik tien dagen na de echo naar de huisarts liep kon mijn brein het niet laten: misschien is er gewoon wat schade van een ontsteking van vroeger. Pas in de spreekkamer, toen zij, mijn lieve huisarts van toen, me over tafel de uitslag van de echo toeschoof en ik zwart op wit zág dat er cystes in mijn nieren zaten was het waar.

Vanaf dat het waar is begint Het Grote Zoeken.
De onveiligheid die een ernstige ziekte met zich meebrengt vraagt om nieuwe veiligheid. Hoe ernstig is dit? Is er medicatie? Kan ik genezen? Wat gaat er gebeuren? Is het lot van mijn moeder ook mijn lot? Zo waren er tientallen vragen die schreeuwden om een antwoord. Ik begon te lezen, voornamelijk via internet, hier en daar een folder, of via een vergeten encyclopedie. De zucht naar informatie gaat eigenlijk alleen hierom; de hang naar het oude leven, naar geruststelling en naar dat oude rotsvaste vertrouwen in het goed functioneren van je lichaam. Na een week of drie hield ik op met zoeken. Ik realiseerde me dat ik maar naar één internetpagina op zoek was: www.ellisenhaarcystenieren.nl en die bestaat niet. “Safari kan de server niet vinden”. Niet alleen Safari, ook ik kon het even niet vinden. Niet met mezelf en niet met mijn toekomstbeeld.

Hoewel er ineens heel veel onzeker was in mijn leven ontdekte ik ook een aantal zekerheden: mijn kinderen die de aandacht opeisten die ze verdienden; mijn man die de ene keer vergat dat ik een dag in het ziekenhuis was geweest, en de andere keer juist bloemen had gekocht en biefstuk stond te bakken ‘want daar sterk je van aan’; mijn werk waarin ik voelde dat ik daar nog gewoon zoals voorheen functioneerde, en voor gezond werd aangezien, en mijn lieve vriendinnen die altijd nét op het juiste moment het juiste appje stuurden.

In mijn brein sijpelde door dat ik vanaf die tijd twee levens zou hebben en ik wist toen nog niet dat ik er steeds beter in zou worden die levens naast elkaar te leven.

© Ellis Elzenga 2019

Admin - 08:25 @ Cystenieren, Het Brein | 7 opmerkingen

 1. bulk pens for businesses

  14.09.2022

  The pen is a fundamental composing instrument that has become basic for the contemporary world. There are many sorts accessible; the always accessible ball point pen, the roller ball point, the wellspring pen, and the felt-tip pen.

 2. Tesla Spare Parts

  20.09.2022

  I’m encouraging all humanity to follow their own reality and remain consistent with what their identity is nevertheless there may be a sure rare sorts of people who will ascend openly to share the information they have found.

 3. Estimation Immobilière Sion

  22.09.2022

  Un puissant mélange de choix privés incroyables, un climat agréable, des rivages choquants et un mode de vie remarquable se sont tous mélangés sur la Côte d’Azur pour en faire une mine d’or de portes ouvertes.

 4. skateboard shoes online Australia

  28.09.2022

  Assuming that you buy $150.00 or more delivery is free! There are additionally numerous young and grown-up skating garments accessible as well as limited yearly memberships to the most recent and most famous skateboard magazines like Thrasher and Slap.

 5. cosmetic clinic

  12.10.2022

  To be on the safe side, ask your surgeon to show you a Botox bag. The bag will be labeled “botulinum toxin A”. This is Botox FDA approved for cosmetic use. If your surgeon has Botox other than botulinum toxin A, you should refuse the injection.

 6. beagle puppies for sale near me

  17.10.2022

  Outfit yourself with bunches of treats and toys and put your pup on their lead. The lead is utilized to give you some delicate command over your pup’s developments. Subsequently in the event that you lose their consideration and they begin to meander, you can prevent them from leaving without pursuing them.

 7. dating service

  02.12.2022

  For instance, change your photograph and check whether the quantity of individuals conversing with you will really increment. Then, at that point, change different perspectives like rewording your profile and notice the outcomes.

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.Boeken, artikelen en documentaires over Verlies van Gezondheid

Klein geluk als je ziek bent

Klein geluk als je ziek bent, van Maria Grijpma en Inge Jager is een gids om goed voor jezelf te zorgen als je ziek bent. Miljoenen mensen in Nederland zijn (chronisch) ziek. Ziek zijn overkomt je en het is altijd ongewenst. Je leven ligt ineens overhoop. Dit boek kan een hulpmiddel zijn om beter voor jezelf te zorgen, het richt zich op veel belangrijke aspecten die aandacht verdienen zodat je weer meer de controle over je leven krijgt. Een bijzonder en handzaam boekje om zelf mee aan de slag te gaan!


Eeuwige lente, leven met een erfelijk Alzheimer-gen

Jij en ik dragen een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderkant van onze ziel. Het verschil is dat ik de mijne weet. Zodra ik midden vijftig ben, verlies ik mijn verstand. Letterlijk en onvermijdelijk. Ik groeide zonder grootouders op, denkend dat mijn leven was begonnen als een onbeschreven blad. Wanneer ik er hard genoeg mijn best voor deed, was alles mogelijk. Ik maakte carrière, vond een lieve vriend en kocht met hem een huis. De wereld lag aan mijn voeten. Tot mijn moeder alzheimer kreeg. Rond haar vijfenvijftigste. Het was alsof ze levend stierf. Ik miste haar, terwijl ze voor me zat en worstelde met alles wat ze niet meer kon en wie ze niet meer was. Ze gleed weg en ik stond machteloos. De ziekte bleek erfelijk te zijn, met een kans van 50 procent. Wilde ik een DNA-test doen? Ik probeerde het duivelse dilemma te ontwijken, maar mijn lot leek zich in huiveringwekkend detail voor mijn ogen te ontvouwen. Niets was nog vanzelfsprekend. Alles wat ik had opgebouwd, brokkelde af. Op de tekening van mijn toekomst bleek reeds een vraag geschreven: laat ik me leiden door angst, of durf ik te vertrouwen op geluk? Eeuwige Lente is een dans met de dood als een ode aan het leven, een verhaal van liefde en een strijd voor hoop. Jetske van der Schaar (1980) is promovenda aan Amsterdam UMC. Ze onderzoekt medisch-ethische dilemma’s in vroege stadia van alzheimer. Regelmatig schrijft en spreekt ze over erfelijke dementie, zoals in dit interview.


Doorlevers. Ervaringsverhalen over doorleven met kanker van Daniëlle Hermans en Barbara Slagman

Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht. Iedereen haalt opgelucht adem: 'Het gaat weer goed.' Maar zo simpel ligt het niet. Hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Begrijpen je werkgever en bedrijfsarts in wat voor wereld je je nu bevindt? En jij? Begrijp jij jezelf nog? Veel doorlevers lopen er bijna dagelijks tegenaan dat er voor hen weinig plek in de maatschappij is. Hoe zit het met je partner en hoe leg je het aan je kinderen uit? En hoe pakken je vrienden het op? Gaan ze dichter bij je staan of nemen ze juist afstand? In Doorlevers vertellen vijftien mensen -jong en oud, man en vrouw, met en zonder gezin- hoe zij met dit nieuwe leven omgaan. Een interview met Daniëlle, die zelf doorleeft met kanker, lees je hier.


Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon

Monique van Loon, 31 jaar, schreef een openhartig boek over ziek worden en zijn,  en vooral het weer opkrabbelen na baarmoederhalskanker. Ze vertelt daarin niet alleen over haar ziekteverloop, maar ook over het effect van kanker op haar relaties en manier van leven. Van bloedend op de wc zitten tijdens een feestje van het werk, tot hoe kanker je seksleven verdiept of juist om zeep helpt. Lees het hele interview met Monique hier.De man die miljoenen levens redde van Herman Broers

Een van mijn favorieten omdat het leest als een schelmenroman, of zoals de recensent van Trouw schrijft; "...met name de hoofdstukken over de periode tijdens en rond de bezetting lezen nu al bijna als een volwaardig scenario. De lezer ziet het helemaal voor zich. Kolff (roepnaam: Pim) pionierde als internist in een ziekenhuisje in de provinciestad Kampen, niet de meest voor de hand liggende plek voor wetenschappelijk onderzoek. Voor zijn kunstnier werden de meest wonderlijke zaken gebruikt: worstenvel, een onderdeel uit het koelsysteem van een oude T-Ford, stukken van een neergeschoten vliegtuig en de motor van een tweedehands naaimachine". Lees de hele recensie hier.


Beter worden is niet voor watjes van Danielle Pinedo en Bart van Eldert

“Beter worden, het blijkt een rámp. In mijn toch al kleine wereld is het stiller dan ooit. Hele dagen maak ik niets mee. De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven. Eerder zat mijn moeder klaar met een kopje thee na mijn ziekenhuisbezoek. Nu is het van: "Oh, heb je weer een afspraak?" Nou zij ook. De boekenclub, de museumclub, ergens godbetert hérten kijken met andere überfitte bejaarden. Maar het doet nog steeds zeer, hoor!”


Voorzichtig staan de twee bevriende journalisten weer op. Ging levensgevaarlijk ziek worden nog vanzelf, beter worden blijkt niet voor watjes. Net als veel van de duizenden patiënten die tegenwoordig kanker doorstaan, merken zij hoe ingewikkeld overleven is. Ook blijkt ziekte een positieve kant te hebben. Nu kan alles anders zijn. Thuis, op het werk en in je hoofd. De auteurs laten in deze intieme briefwisseling ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Hoe een zware ziekte je beter kan maken. een brievenboek vol levenskunst. Meer over Danielle en Bart en hun boek lees je hier.


Artikel in Trouw over Robin Koops, uitvinder + diabetespatiënt = kunstalvleesklier

De Twentse machinebouwer Robin Koops heeft diabetes type 1 en gebruikt sinds een jaar zijn zelfgebouwde kunstalvleesklier. Vorige maand riep het kabinet hem uit tot Nationaal Icoon. 'Mijn kracht is stug doorakkeren'. Een prachtig artikel over doorgaan ondanks tegenwerkingen van de industrie. Een bijzonder mens met bijzondere uitspraken 'De snelste weg is je eigen weg'. Lees dit geweldige artikel hier.


De documentaire 'Pilotenmasker'

We zien de kinderen van heel dichtbij tijdens hun verblijf en de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de 4- en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vastzitten. De periode in het ziekenhuis is een emotionele achtbaan. Hoe ondergaan zij de soms pijnlijke ingrepen, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe gaan ze met hun ziekte om?


De documentaire 'Human Nature'

CRISPR maakt al een aantal nieuwe behandelingen voor kanker mogelijk en er zijn klinische onderzoeken aan de gang om er een aantal zeer ernstige ziekten mee te genezen. Maar het opent ook de deur naar het veranderen van de genetica van toekomstige generaties en het maken van een aantal radicale veranderingen in de evolutie van andere organismen. Een veelzijdig, hoopgevend en kritische documentaire; ik vond het vooral hoopgevend!


De documentaire 'MS'

Een onderzoeker en een patiënt cirkelen rond dezelfde vragen over lichaam en geest, oorzaak en gevolg rondom de ziekte Multiple Sclerose (MS). In hoeverre bepaalt de ziekte hun leven?


De documentaire 'Stuk'

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. De serie legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is het lichaam stuk, als was het een apparaat.


De documentaire 'Buiten adem'

Buiten Adem vertelt het verhaal van Sarah Smit (28) en Kim Clement (30), twee jonge vrouwen die lijden aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Hoe ziet het leven eruit voor en na een longtransplantatie en voor welke keuzes staan jonge mensen met taaislijmziekte? 


De documentaire 'Voor het donker wordt'

De zusjes Roos en Lotte Klaver hebben het syndroom van Usher, een genetische aandoening waardoor zij langzaam blind en doof worden. Daarnaast zijn het ook zusjes die gewoon 16 en 18 willen zijn en hartstochtelijk van het leven genieten. De zusjes zijn twee jaar gevolgd voor deze documentaire. E-mailen
Bellen
Map
Info